Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Lipót-ért
  2007-04-08 10:33:12, vasárnap
 
  ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK ORSZÁGGYŰLÉSI
BIZTOSA
1051 Budapest, Nádor u. 22.
1387 Budapest, Pf. 40.
Tel: 475-7100 Fax: 269-1615



Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának
állásfoglalása
az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása ügyében



Az egészségügyben zajló struktúra-változás, a fekvőbeteg ellátók ágykapacitásának átrendezése, a teljes egészében megszűnő intézmények átmeneti helyzetének problémája olyan társadalmi visszhangot váltott ki, mely már túlmutat egy-egy intézmény konkrét bezárásán, s mely indokolja az államot terhelő intézményes ellátási kötelezettség alapjogi szempontú kontrollját. Ez a helyzet - most kiemelten - az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet sorsát illetően is.

Figyelemmel a tiltakozásra okot adó reformintézkedés módjára, várható következményeire, felismerve annak veszélyét, hogy a korunk népbetegségeit (pl. depressziót, pánik betegséget) ,,gondozó" nagyhírű intézmény rapid felszámolása milyen előre nem látható következményeket idézhet elő, szükségesnek láttam a kialakult helyzet emberi jogi és alkotmányos alapjogi értékelését, s erről a nyilvánosság tájékoztatását. Ezen intézkedés jogi értékelése alapján álláspontom a következő:

I.

Az országgyűlési biztos intézménye fennállásának 12 éve alatt mindvégig kiemelt figyelemmel kísérte a pszichiátriai intézmények működését, az ott kezelt, illetve élő betegek jogai érvényesülését. Korábban 1996-ban budapesti és vidéki intézményekre kiterjedő általános vizsgálatot folytatott az ombudsman, feltárva a pszichiátriai ellátó rendszer elmaradott, személyi és tárgyi feltételek hiányával küzdő állapotát (OBH 2255/1996. sz.). Az évek során egyre több beadvány, panasz érkezett a Hivatalba az egészségügyi ellátórendszer körébe tartozó pszichiátriai osztályokról (pl. OBH 5425/1996. sz.), de a pszichiátriai betegeket gondozó szociális otthonokból is (pl. OBH 5006/1997. sz.). A panaszok nyomán lefolytatott, helyszíni látogatásokkal összekötött vizsgálatok nyomán az volt egyértelműen megállapítható, hogy a pszichiátriai ellátás körülményei évről-évre romlanak, így leszakadóban van az egészségügyi ellátás e része nem csak az Unió tagállamainak átlagától, de a többi egészségügyi ágazathoz képest is.

Ebben a helyzetben nyilvánvalóvá vált, hogy az egészségügyi reform során bevezetni tervezett kapacitás-korlátok ugyancsak tovább ronthatják a pszichiátriai ellátás (az ellátók) helyzetét, mivel - amint a jelen helyzet is tanúsítja - a kórház-átalakításoknál alkalmazott elvek nem, vagy kevéssé veszik figyelembe a pszichiátriai betegek speciális szükségleteit. További problémát okoz az a tény is, hogy a járóbeteg-ellátásban dolgozó pszichiátriai, mentálhigiénés gondozók alapfinanszírozása jelentősen csökkent.
Mindezeken túlmenően azonban az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézettel történő események túlmutatnak a szakma általános aggályain. A közel 140 éve alapított Lipótmezei Elme- és Ideggyógyintézet alapító okirata szerint az intézménynek 200 évig kell szolgálnia a hazai elmeügyet. (A történet egyik, de nem egyetlen, furcsasága, hogy az alapító okirat nem lelhető fel, noha a tisztességes eljárási rend betartásában bízó pszichiáterek hetek óta tűvé tesznek érte mindent az intézményen belül és kívül.)

Valóban ismert tény, hogy a budai oldalon, kiemelt övezetekben található egészségügyi intézmények (Budai Gyermekkórház, Szabadsághegyi Gyermekkórház, OPNI) bezárása, majd az ingatlan értékesítése 1995-96 óta napirenden van, azonban mindezidáig nem volt megfelelő alkalom és kellő politikai akarat a lehetséges megvalósításhoz.

Az egészségügyi ellátás zökkenőmenteségével összefüggésben nem is elsősorban a hely megváltoztatása a legneuralgikusabb kérdés, mert ha csupán ,,székhely áthelyezésről" van/lenne szó, akkor a szakmai műhelymunka, a kutatások, a stroke-centrum, a gyors - és kellően előkészített - átköltözést követően ismét egy helyen működhetne tovább.

Azonban egyenlőre nem ez tapasztalható. Az utóbbi napokban többször módosított ,,koncepció" szerint több fekvőbeteg ellátónál terveztek pszichiátriai ágyakat, mintegy odatelepítendő az OPNI egy-egy osztályát vagy részlegét. Önmagában még ez sem lenne aggályos, ha gyors, és kellően előkészített áttelepítésről adna hírt a szakma. Ezzel szemben az aktuális helyzetben magának az intézet vezetőinek sincs elegendő információja arról, hogy a megmaradó aktív és rehabilitációs ágyak (osztályok, illetve ezek töredékei) pontosan hová kerülnek.

Ebből következően az újonnan jelentkező, és a már felvételi tilalom alá eső betegek átirányítása, tájékoztatása szakmai szempontból nem vállalható, mely helyzet - még ha időlegesen, is de ellátatlanságot eredményezve - megvalósítja a betegek, illetve az ellátási területhez tartozó lakosság tekintetében a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez fűződő alkotmányos jog sérelmének közvetlen veszélyét (Alkotmány 70/D. §).

II.

Az is tényként rögzíthető, hogy az Egészségügyi Minisztérium által kiadott első átalakítási tervezetben (2007. január) jelentős ágyszám csökkentés szerepelt, mely azonban az intézmény teljes megszüntetésének tervét nem tartalmazta. A megszüntetés lehetőségét a Regionális Egészségügyi Tanács ajánlása tartalmazta, amely javaslatot az arra hatáskörrel rendelkező szakminiszter minden további nélkül elfogadott.

Az Egészségügyi Minisztérium ezzel kapcsolatos eljárása azonban nemcsak a betegjogokat érintette, hanem - a helyzetről szóló pontos információk kikerülésének megakadályozásával - a dolgozók szólás- és szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát is. A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény által rendezett kérdést a tárca a következőképpen értelmezte:

1. 2007. március 7-én kelt az a Egészségügyi Minisztérium elektronikus körlevele, amelyben arról ad hírt, hogy Tasnádi Zoltán miniszteri biztos kérésének megfelelően megváltozik az OPNI kommunikációs tevékenysége, azaz: ,,A médiakapcsolatokat a továbbiakban az Egészségügyi Minisztérium Sajtóosztálya kezeli központilag, így az OPNI dolgozói semmilyen témában nem nyilatkozhatnak (vezetői szinten sem), erre vonatkozó minisztériumi engedély, illetve előzetes egyeztetés nélkül."
2. 2007. március 12-én kelt második elektronikus körlevélben az szerepel, hogy az összdolgozói értekezlet befejezését követő időpontra ,,tervezett sajtótájékoztató elmarad, mert azt az Egészségügyi Minisztérium Sajtóosztálya letiltotta. Ha bárki újságírót, tv-stábot hívott erre az eseményre, az mondja le, mert a sajtót az intézet biztonsági szolgálata nem engedi be Lipótra."

Mindezekre tekintettel ugyancsak felmerül az OPNI dolgozóinak szabad vélemény- és szólásszabadsághoz fűződő, az Alkotmányban deklarált jogával összefüggésben a visszásság veszélye (Alkotmány 61. §).

III.

Az előzőekből is következik, hogy minden alkotmányos alapjog és a törvényekben biztosított alanyi jogok gyakorlásának legfőbb korlátja a másik ember alapvető jogainak sérthetetlensége és ennek feltétlen tiszteletben tartása. Ezért ha a struktúra-váltás radikális módszerei miatt az érintettek kifogásolják a vonatkozó határozatok, és jogszabály rendelkezéseit, vagy az ennek alapján eljáró egészségügyi szervezet (itt: RET) magatartását, a végrehajtásról szóló tárgyalások során figyelemmel kell lenni az Alkotmánybíróság, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosa alapjogi szempontú kontrolljának gyakorlatára is.

Mindezek után az érdekérvényesítés Alkotmányos és jogállami lehetőségei azt a kötelezettséget róják a demokratikus jogállam minden polgárára, intézményére és hatóságára, hogy akár igénye elismerése, akár elutasítása esetén is tiszteletben tartsa a törvényeket és mindenki más alapjogait. Az ezzel ellentétes magatartás, a mindenkire kötelező törvények egyéni ,,hatályon kívül helyezése" a törvényes rend és a demokratikus jogállam teljes felbomlását eredményezné.

Jelen helyzetben tehát egy olyan nagy múltú intézmény bizonytalan jövője a kérdés, amelynek bezárása esetén a veszteség vitathatatlan. Egy történelmi múltú, gyönyörűen felújított épület falán egy emléktábla jelzi majd, hogy ezt az épületet valaha a közakarat a pszichiátriai betegek gyógyítására hozta létre, és végső soron megszűnik annak a lehetősége is, hogy a magyar pszichiátriának legyen egy országos központja, amely nem csak gyógyít, hanem szakmailag irányít, oktat és kutatásokat is folytat.

IV.

A fentiek figyelembevétele mellett felkérem:

1.) a Magyar Országgyűlés Egészségügyi Bizottságát, hogy haladéktalanul tekintse át az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet jogutód nélküli megszüntetésének kísérlete kapcsán az egész ország pszichiátriai (benne a szélsőségesen elhanyagolt gyermekpszichiátriai) ellátásának helyzetét.

2.) a Magyar Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil és Vallásügyi Bizottságát, hogy soron kívül vizsgálja meg az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásának jogi, gazdasági és szakmai körülményeit, és következményét mivel április 1. napjától az intézetben betegfelvételi tilalom van.


Továbbá, tekintettel a speciális betegcsoport korlátozott érdekérvényesítő képességére, a vizsgálatok befejezéséig haladéktalanul gondoskodni kell az átalakítás lebonyolítását koordináló szakmai grémium felállításáról, amely egyúttal felelősséget is vállal az átszervezésért. Ezzel egy időben pedig ugyancsak gondoskodni kell az OEP általi finanszírozás tovább folyósításáról, a folyamatos ellátásról.


Budapest, 2007. április 3.



Lenkovics Barnabás

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: következményeire, megszüntetésének, figyelembevétele, alkotmánybíróság, ideggyógyintézet, sérthetetlensége, nyilvánosságáról, sajtótájékoztató, reformintézkedés, ágykapacitásának, következményeket, érdekérvényesítő, megváltoztatása, átalakításoknál, következőképpen, kötelezettséget, megvalósításhoz, pszichiátriának, ellátatlanságot, nyilatkozhatnak, haladéktalanul, rendelkezéseit, végrehajtásról, mentálhigiénés, folyósításáról, lebonyolítását, áttelepítésről, átszervezésért, összefüggésben, felállításáról, tájékoztatását, érvényesülését, betegfelvételi, népbetegségeit, állásfoglalása, ellátórendszer, állampolgári jogok, egészségügyben zajló, fekvőbeteg ellátók, teljes egészében, államot terhelő, helyzet –, tiltakozásra okot, korunk népbetegségeit, kialakult helyzet, nyilvánosság tájékoztatását, országgyűlési biztos, pszichiátriai intézmények, pszichiátriai ellátó, évek során, egészségügyi ellátórendszer, pszichiátriai betegeket, ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK ORSZÁGGYŰLÉSI, Országos Pszichiátriai, Neurológiai Intézet, Neurológiai Intézettel, Lipótmezei Elme-, Budai Gyermekkórház, Szabadsághegyi Gyermekkórház, Egészségügyi Minisztérium, Regionális Egészségügyi Tanács, Tasnádi Zoltán, Egészségügyi Minisztérium Sajtóosztálya, Magyar Országgyűlés Egészségügyi Bizottságát, Magyar Országgyűlés Emberi Jogi, Vallásügyi Bizottságát, Lenkovics Barnabás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png férfi  Paul David Tripp Április 21  A sors  Facebookon kaptam  Adakozás  Hogy lehet megtartani  A Megváltó szolgálatában  Éretlen vers  A Megváltó szolgálatában  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Reggel van  Fehér virág  Fehér virág  Erdőn  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Adakozás  Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Szép estét  A televizió nem a kultúrát kép...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Tanuld meg ezt a versemet  Albert Einstein gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Png cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Rátalálsz  Hiányzik  Facebookon kaptam  Hiányzik  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Minden harmadik...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Bounty krémes  Png csokor  Hiányzik  A másik dolog,  Soha ne kedvezz...  Radikális szeretet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó éjszakát  Idő  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Minden harmadik...  Németh László tollából  Nem számIt  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Lóhere  Alvó cicák  Szívem  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ 
Bejegyzés Címkék
állampolgári jogok, egészségügyben zajló, fekvőbeteg ellátók, teljes egészében, államot terhelő, helyzet &#8211, tiltakozásra okot, korunk népbetegségeit, kialakult helyzet, nyilvánosság tájékoztatását, országgyűlési biztos, pszichiátriai intézmények, pszichiátriai ellátó, évek során, egészségügyi ellátórendszer, pszichiátriai betegeket, panaszok nyomán, volt egyértelműen, pszichiátriai ellátás, egészségügyi ellátás, többi egészségügyi, helyzetben nyilvánvalóvá, egészségügyi reform, jelen helyzet, pszichiátriai betegek, szakma általános, hazai elmeügyet, történet egyik, alapító okirat, tisztességes eljárási, intézményen belül, budai oldalon, ingatlan értékesítése, lehetséges megvalósításhoz, hely megváltoztatása, legneuralgikusabb kérdés, szakmai műhelymunka, gyors &#8211, helyen működhetne, utóbbi napokban, aktuális helyzetben, intézet vezetőinek, megmaradó aktív, újonnan jelentkező, ellátási területhez, lehető legmagasabb, intézmény teljes, megszüntetés lehetőségét, arra hatáskörrel, betegjogokat érintette, helyzetről szóló, dolgozók szólás-, személyes adatok, közérdekű adatok, következőképpen értelmezte, összdolgozói értekezlet, intézet biztonsági, visszásság veszélye, törvényekben biztosított, másik ember, struktúra-váltás radikális, érintettek kifogásolják, vonatkozó határozatok, ennek alapján, végrehajtásról szóló, érdekérvényesítés Alkotmányos, kötelezettséget róják, demokratikus jogállam, ezzel ellentétes, mindenkire kötelező, törvényes rend, olyan nagy, veszteség vitathatatlan, történelmi múltú, emléktábla jelzi, épületet valaha, magyar pszichiátriának, országos központja, fentiek figyelembevétele, egész ország, szélsőségesen elhanyagolt, intézetben betegfelvételi, speciális betegcsoport, vizsgálatok befejezéséig, átalakítás lebonyolítását, időben pedig, folyamatos ellátásról, következményeire, megszüntetésének, figyelembevétele, alkotmánybíróság, ideggyógyintézet, sérthetetlensége, nyilvánosságáról, sajtótájékoztató, reformintézkedés, ágykapacitásának, következményeket, érdekérvényesítő, megváltoztatása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3065
  • e Hét: 17295
  • e Hónap: 28406
  • e Év: 181902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.